Beplantning
Blå druer: Rondo, Regent
Grønne druer: Solaris, Muscaris, Riesel
Vinmarken består i dag af ca. 500 vinstokke
Faglig inspiration
Vi har fulgt Hans Jørgen Madsens medavler-kurser på Glenholm Vingård ved Løgstør gennem flere sæsoner. På en inspirerende og faglig velfunderet måde, har vi bl.a. her lært de grundlæggende principper om dyrkning af dansk vin.
Har fulgt kurser afholdt af Foreningen Dansk Vin (FDV) og faglig viden i div litteratur om vinavl - VINPRESSEN - fagblad for nordiske vinavlere.
Faglig viden og sparring gennem "Vinavlergruppen Midtjylland". ligeledes mødes vinavlere til gensidig inspiration i Vinavlergruppen nordvestjylland.
Vinterseminar i vinavlerforeningen marts 2013:
På vinterseminariet holdt lektor Torben Bo Toldam-Andersen fra institut for Plante og miljøvidenskab et foredrag om "Styring
af udbytte og nieveau og kvalitet i en vinmark". Dette foredrag gav inspiration til den valgte dyrkningsmetode.
Formning og løvpleje:
Høj, slank, åben (ca. 1,85 m høj x 30 cm i bredden og 1,25 m mellem planterne = ca. 12-13 skud pr plante. (i dag (2024) ville jeg lave en højere hæk og en rækkeafstand på 2,50 m)
Gode lysfordeling
Lav fugtighed i frugtzonen
Lys eksponeret frugt
Bæringsprofil: (plantet i 2010/2011)
2010 og 2011: 1 skud (stamme)
2011 og 2012: 2 skud (kordoner)
2012 og 2013: 4 skud (2 x ranke + 2 erstatningsstabbe)
2013 og 2014: 8-10 skud: (2 på hver erstatningsstab =4) og 2-3 på hver ranke - dvs. 4-6 klaser (ca 1/2 kg)
2014 og 2015: 10-14 skud (2 på hver erstatningsstab
=4) og 3-5 på hver ranke - dvs. 6-10 klaser (ca. 1-1½ kg)
2015 og 2016: 14-16 skud: (2 på hver erstatningsstab =4) og 5-7 på hver ranke - dvs. 12-14 klaser (ca. 1,75 - 2,4 kg) eller ca. 2 flasker vin!
Udbyttestyring af en fuldt udvokset vinplante:
Vinrækkerne er plantet ud fra princippet om, at der er mest mulig lys, varme og luft til planterne (luft i fugtige perioder), så skimmel, svampe og andre konkurrenter begrænses. Vi fjerner græs og ukrudt i det tidlige forår og holder ”sort jord” fra tidlig forår til kort efter blomstringen i juli måned – for at holde mest muligt på jordvarmen. Rækkerne er fra ca. 1 juli ”grønne”, for bl.a. at begrænse jorderosionen efter kraftige regnskyl.
(2024: grønt imellem alle rækker, græsset slås hver 14 dag)
For at forebygge sygdomme starter vi med afløvning 1 – 2 uger efter blomstringen – og det har vi haft held med. De første par år fik vinplanterne gule/røde blade, hvilket var tegn på magnesium-mangel, og vi gødede med lidt dolomitkalk imellem rækkerne.
Imellem planterne holdes jorden ren for ukrudt i vækstperioden indtil juli måned – jordbearbejdning med hakke og harve. I forårsperioden har vi spredt komposterede blade og vinskaller ud. Ellers er vinmarken dyrket uden brug af kunstgødning og sprøjtning.
Det bør måske også nævnes, at vi startede vinmarken med at plante 5 rækkede læbælter, da vi jo er i Vestjylland! Læbæltet har haft gavnlig beskyttende effekt på vinplanternes vækst, og den vind, der er sluppet igennem læbæltet, har samtidig haft en forebyggende virkning i fugtige perioder, så vinplanterne har kunnet tørre relativt hurtigt efter en regnbyge.
I august opsættes net i druezonen som beskyttelse mod fugle (solsorte), ligesom vi forsøger at lokke hvepsene væk med insektfælder.
I 2016 plantede vi en ny mark med 100 Riesel